Handafwas of de vaatwasser: wat kies ik?

Afwassen met de hand zal niemand zijn of haar favoriete bezigheid zijn. Toch is dat veel milieuvriendelijker dan een vaatwasser. U bespaart zowel elektriciteit als water door zo nu en dan met de hand af te wassen. Waar kiest u voor?

Gemiddeld gezien verbruikt een vaatwasser, onder normale omstandigheden, ongeveer twee keer zoveel energie dan wanneer u met de hand afwast. Indien u veel warm water gebruikt en de kraan lang open hebt staan, kan dat ook betekenen dat het juist voordeliger is om alles in de vaatwasser te stoppen. Zuinig aan doen met het (warm) water is dan ook belangrijk.

Hoe kan ik zuinig afwassen?

Als u met de hand gaat afwassen, kunt u ervoor kiezen om een teiltje te gebruiken. Het is belangrijk dat u de lopende kraan niet continu open laat staan. Spoel de afwas bovendien niet te lang af met warm water en gebruik de juiste dosering afwasmiddel. Soms is koud water ook al voldoende.

Gebruikt u toch liever een vaatwasser? Kies er dan voor om alleen de etensresten te verwijderen. Het is bij moderne afwasmachines niet (meer) nodig om eerst voor te spoelen. Dat kost veel water en elektriciteit en het blijkt overbodig. Verwijder wel van tevoren alle etensresten. Indien uw vaatwasser een eco-stand heeft, is het raadzaam om te kiezen voor dat programma. Daarmee bespaart u veel energie.

Waarom is afwassen zo duur?

Afwassen is vrij prijzig, maar het is natuurlijk iets wat gewoon moet gebeuren: of het nu via handafwas of de vaatwasser is. De milieubelasting zit veelal in het opwarmen van het water. Hiervoor is namelijk gas en elektriciteit nodig. Het is daarom niet alleen belangrijk om de bovenstaande tips in acht te nemen, maar ook energie vergelijken kan een verstandige zet zijn. Als u namelijk jaarlijks overstapt van energieleverancier, kunt u ieder jaar weer profiteren van welkomstaanbiedingen en –cadeaus. Daarmee kunt u tot wel 450 euro per jaar besparen.

Hoe kan ik nóg zuiniger afwassen?

Met de hand afwassen is het zuinigst. Indien u thuis een zonneboiler heeft, welke voor het warme water zorgt, kunt u nog meer besparen op uw energierekening. Er wordt middels een zonneboiler namelijk zonlicht gebruikt voor het opwarmen van water. Daardoor hoeven er geen fossiele brandstoffen aan te pas te komen.

Toch een vaatwasser gebruiken? Houd rekening met deze tips

Een vaatwasser is een luxeproduct en natuurlijk is het wel een erg fijn apparaat. Indien uw huidige vaatwasser aan vervanging toe is, kunt u in ieder geval rekening houden met de volgende tips.

  • Kies altijd voor energielabel A+++. Deze zijn veruit het zuinigst.
  • Voorspoelen is niet (meer) nodig bij moderne vaatwassers. Wel is het belangrijk om alle etensresten te verwijderen.
  • Zet de vaatwasser pas aan op het moment dat deze helemaal vol zit.
  • Kies bij voorkeur altijd voor de eco-stand.
  • Gebruik niet meer vaatwasmiddel dan nodig.
  • Zorg ervoor dat het filtertje van de vaatwasser schoon is voor een optimaal resultaat.

Plaats een reactie