de slimme meter voordelen nadelen

De slimme meter: voor- en nadelen

Nederlandse huishoudens hebben de mogelijkheid om een slimme meter in huis te nemen. Met behulp van dit handige apparaatje hoeft u nooit meer uw meterstanden door te geven. Ook kunt u gemakkelijk uw verbruik bekijken en daardoor ook weer gemakkelijker besparen op uw energie. Toch zijn er ook een aantal factoren waar u op moet letten. U leest meer over de slimme meter in dit artikel.

Wat is de slimme meter precies?

De slimme meter is een digitaal apparaatje, waarmee uw verbruik op afstand kan worden uitgelezen. Daardoor hoeft uw energieleverancier niet langer bij u langs te komen voor de meterstanden of hoeft u zelf de meterstanden nooit meer door te geven. Dat is kostenbesparend voor de energieleverancier, maar u heeft er zelf ook voordelen van. Zo kunt u onder andere tussendoor uw energieverbruik inzien. Indien u bovendien kiest voor een energieverbruiksmanager, kunt u van dag tot dag uw energieverbruik volgen. Ook kunt u zien op welke momenten u veel of weinig energie verbruikt. Aan de hand daarvan kunt u weer energie besparen.

De slimme meter wordt op verschillende momenten uitgelezen door uw energieleverancier of netbeheerder:

De meterstanden worden doorgestuurd via het mobieletelefoonnetwerk. Er komt dus geen Wi-Fi aan te pas en daardoor hoeft u dus ook geen werkende internetverbinding te hebben. Er wordt gebruik gemaakt van een soort ingebouwde telefoon.

De voordelen van de slimme meter

Hierboven beschreven we al enkele voordelen. Besparen is natuurlijk een van de belangrijke voordelen. Ook is het systeem veiliger en kunnen storingen sneller worden opgelost.

Besparen op uw energierekening

Het belangrijkste punt is duidelijk: met behulp van een slimme meter kunt u gemakkelijker besparen op uw energielasten. U krijgt namelijk maandelijkse verbruiksoverzichten van uw energieleverancier. Zo kunt u gemakkelijk controleren of uw verbruik omhooggaat. Door hieraan herinnerd te worden, blijft u scherp en zult u wellicht de verwarming iets lager zetten of op een andere manier besparen op uw energierekening. Met behulp van energieverbruiksmanagers kunt u bovendien nóg beter besparen. Zo kunt u onder andere bekijken welke apparaten het meeste energie snoepen. Ook kan leert dit apparaatje u kennen, waardoor het de temperatuur gemakkelijk kan aanpassen.

Netbeheer is efficiënter, goedkoper en veiliger

Netbeheerders kunnen met behulp van de slimmere meters het netwerk gemakkelijker beheren. Immers werken zij veel efficiënter, waardoor de kosten ook omlaag kunnen. In het geval van stroomuitval hoeven zij niet verschillende tuinen op te graven. De storing is immers direct zichtbaar in het systeem. Ook bij brandsituaties kan men sneller ingrijpen.

Gemakkelijker energiecontracten aanpassen

Het aanbod van energie zal steeds meer veranderen. Zo komt er steeds meer zonne- en windenergie en kunt u met behulp van de meter uw contract gemakkelijker aanpassen.

windenergie

De nadelen van de slimme energiemeter

U bent niet verplicht om een slimme energiemeter aan te schaffen. Een slimme meter heeft namelijk ook een aantal nadelen, waardoor sommige huishoudens liever nog even wachten.

Privacy gevoeligheid

Sommige mensen zijn bezorgd over hun privacy. Echter is wettelijk bepaald wat wel én niet mag worden uitgelezen door een netbeheerder. Als u helemaal niet wilt dat de netbeheerder mee kan kijken naar uw verbruik, kunt u de communicatieve mogelijkheden uit laten schakelen. In dat geval dient u echter nog wel zelf de meterstanden door te geven.

Zonnepanelen en de ouderwetse draaischrijfmeter

Als u nog gebruikmaakt van de ouderwetse draaischijfmeter, wordt opgewekte energie uit zonnepanelen niet apart bijgehouden. In feite draait de meter terug: het verbruik wordt daardoor met elkaar weggestreept.

Bezorgdheid over straling

Sommige mensen zijn tot slot nog bezorgd over een eventuele straling. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor eventuele nadelige effecten van deze techniek.

Wanneer ontvangt u de slimme meter?

De eerste echte uitrol van slimme meters vond plaats in januari 2015. Echter is de doelstelling dat het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens in 2020 zijn voorzien van een slimme meter. Netbeheerders hebben een planning opgesteld voor de vervanging van de huidige meters. U ontvangt dus vanzelf een brief van uw netbeheerder wanneer u ‘aan de beurt’ bent. Wilt u toch eerder voorzien worden van een slimme meter? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw energiemaatschappij.

De kosten

In principe is een slimme meter gratis als de netbeheerder deze bij u komt installeren. Als u echter nog niet ‘aan de beurt’ bent, kunt u er ook voor kiezen om deze eerder te laten installeren. De kosten daarvann bedragen € 72,60 inclusief btw en dat is inclusief een nieuwe gasmeter. Als u zonnepanelen laat installeren of u heeft een nieuwbouwwoning, zijn er geen kosten verbonden aan een voortijdige plaatsing. De wachttijd bedraagt echter wel circa drie maanden, dus dat is wel iets belangrijks om rekening mee te houden. Als het schema bijvoorbeeld aangeeft dat de meter over vijf maanden sowieso al vervangen wordt, kunt u daarom ook overwegen om simpelweg te wachten. Wilt u alvast eentje laten plaatsen met voorrang? Navigeer dan naar energieleveren.nl.

zonne-energie

Wel of geen slimme meter nemen?

Als u wilt kunt u de nieuwe energiemeter ook weigeren. Op het moment dat de energiebeheerder aankondigt dat de nieuwe meters worden geplaatst, kunt u dat weigeren. Dat is volledig kosteloos. Als uw oude meter echter wordt afgekeurd, moet er wel een vervangende meter komen. Dat hoeft niet per se een slimme meter te zijn, maar kan ook een digitale meter zijn.

Is de slimme meter betrouwbaar?

De slimme meter is over het algemeen betrouwbaar. Toch zien sommige huishoudens een hogere energierekening als zij een nieuwe energiemeter geïnstalleerd krijgen. Dat kan door verschillende redenen ontstaan:

Maandelijks overzicht

Bepaalde maanden zult u meer verbruiken dan andere maanden. Zo is het verbruik tijdens de wintermaanden ten opzichte van de zomermaanden veel hoger, omdat u te maken heeft met hogere stookkosten. In de zomermaanden hoeft u uw huis minder te verwarmen. Gemiddeld gezien heeft u tijdens de wintermaanden dus hogere kosten. Als u een update krijgt van uw maandverbruik, kan dat dus erg afwijken als u naar uw jaarrekening kijkt.

Oude draaischijfmeter

Indien u een erg oude draaischijfmeter had, kan het zijn dat deze in de loop der tijd langzamer is gaan draaien. Dat betekent dat u een bepaalde periode te weinig betaald heeft voor uw energierekening. U hoeft dat gelukkig niet met terugwerkende kracht terug te betalen, maar de nieuwe meter telt wel goed. Daardoor lijkt het dus alsof u hogere maandkosten heeft, terwijl dat eigenlijk het echte bedrag is.

Fout in de meter

In zeer uitzonderlijke gevallen kan het tot slot voorkomen dat de meter niet naar behoren werkt. In principe komt dat vrijwel niet voor, maar er kan in uitzonderlijke gevallen een fout in het systeem zitten. U kunt uw verbruik vergelijken met het jaarverbruik van andere huishoudens via het Nibud. Als dat ernstig afwijkt, kunt u contact opnemen met uw netbeheerder of energiemaatschappij. Uw netbeheerder kan eventueel ook een gespecialiseerde doormeting komen maken. Daaruit kan ook naar voren komen of er bepaald technische issues zijn.

Dubbeltarief bij de slimme meter

Het dubbeltarief gaat er zo langzamerhand helemaal uit. Dat heeft niet te maken met de slimme meter, maar met andere technische ontwikkelingen. Zo maken oudere meters gebruik van een toonfrequent (TF) signaal. Deze signalen maken gebruik van oudere technieken, welke netbeheerders stap voor stap aan het uitschakelen zijn. Vanwege deze ontwikkeling kunnen niet-slimme meters geen onderscheid meer maken tussen de dal- of piekuren.

Salderen

Een slimme meter is voorzien van gescheiden telwerken. Als u thuis zonnepanelen op het dak heeft, wordt de teruggeleverde stroom verrekend met het afgenomen stroom. Als u meer opwekt dan afneemt, krijgt u geld terug in de vorm van een vergoeding. Een slimme energiemeter kent deze technologie dus wel degelijk. Echter geldt dat niet voor alle digitale meters. Als deze niet zijn van een gescheiden telwerk, is het niet mogelijk.

Welke energieleveranciers bieden de slimme meter aan?

In principe bieden alle energieleveranciers en netbeheerders de slimme meter aan. Echter maken verschillende energieleveranciers gebruik van verschillende systemen. De energieleveranciers NLE, Eneco en Essent maken bovendien gebruik van extra hulpjes. Zo maakt de NLE gebruik van Anna, Eneco van Toon en Essent en Engie van Nest. Let op: dit zijn dus geen slimme meters, maar slimme thermostaten. Dat is niet alleen een slimme meter, maar ook een energieverbruiksmeter.

Nederlandse Energie Maatschappij

De Nederlandse Energie Maatschappij maakt gebruik van Anna. Deze is echter ook verkrijgbaar voor niet-klanten. Via de NLE betaalt u € 3,99 per maand voor het apparaatje. Ook als u geen klant meer bent bij deze energieleverancier, blijft het apparaat bij u in bruikleen zolang u de maandelijkse abonnementskosten wel blijft betalen.

De Anna is een zelflerende slimme thermostaat. Het model leert over uw levensstijl en stelt op basis hiervan temperatuurschema’s in. Ook als u bijvoorbeeld bepaalde avonden niet meer thuis bent, zal de slimme thermostaat daar rekening mee houden.

Dit slimme apparaatje is gemaakt door de NLE en Plugwise, wat tevens een Nederlands bedrijf is. Het is dus ook een 100 procent Nederlands product. Het design van het apparaatje is stijlvol en is niet storend in de woonkamer.

Eneco

Eneco maakt gebruik van het Toon-systeem. U kunt dit model aansluiten op uw cv-ketel en de handige meterlezer meet real-time uw verbruik. De gegevens worden online opgeslagen en u kunt deze gegevens bekijken via de handige, gratis beschikbare apps. Deze zijn zowel beschikbaar voor iOS als voor Android. Ook als u overstapt naar een andere energieleverancier, kunt u de Toon wel behouden. Echter kunt u niet langer gebruikmaken van live updates en heeft u tevens geen inzicht meer op uw gas- en stroomverbruik. U kunt de thermostaat daarentegen nog wel op afstand bedienen, indien u de abonnementskosten blijft betalen.

Als u al langer dan vier jaar klant bent bij Eneco, kunt u het toestel gratis aanschaffen. Als u een driejarig contract heeft lopen, kunt u het model bestellen voor 99 euro. Wilt u juist nu overstappen naar Eneco en kiest u voor een eenjarig contract? Dan betaalt u eenmalig een bedrag van 199 euro. De maandelijkse abonnementskosten bedragen 4,50 euro per maand.

Essent en Engie

Essent en Engie maken gebruik van Nest. Dit model is voorzien van een touchscreen en is op afstand te managen met uw smartphone. De app voor het systeem is beschikbaar voor zowel iOS als Android. U kunt het apparaat bestellen bij onder andere Coolblue en MediaMarkt. De kosten bedragen circa 249 euro. U krijgt de Nest cadeau van Essent, indien u kiest voor een vijfjarig contract. Engie werkt met vierjarige contracten.

Het model helpt met energie besparen. Het model stelt de temperatuur in huis namelijk zo zuinig mogelijk in.

Let op: een vier- of vijfjarig contract is niet voordeliger dan een eenjarig contract. Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk dat u de energiebesparende meter gratis krijgt, maar als u jaarlijks overstapt krijgt u een soortgelijke cashback. Over vier of vijf jaar gezien bespaart u dus veel meer dan alleen dat enkele cadeau. U kunt daarom beter energie vergelijken en kiezen voor een eenjarig contract. Het apparaat kunt u dan los bestellen.

Overige leveranciers

De overige leveranciers zijn in principe niet gebonden aan een bepaalde slimme thermostaat. U kunt dus bijvoorbeeld ook gewoon ‘los kiezen’ voor een slimme thermostaat. Zo kunt u onder andere een model bestellen bij de MediaMarkt of Coolblue. Zo heeft de Coolblue een handige top 10 lijst met slimme thermostaten. Wel is het verstandig om te overleggen met een eventuele nieuwe leverancier wat allemaal mogelijk is.

Besparen op uw energierekening

Met behulp van een slimme thermostaat, kunt u nog gemakkelijker besparen op uw energierekening. Ook met enkel en alleen de slimme meter wordt dit al gemakkelijker. Immers ontvangt u een maandelijks overzicht van uw energieleverancier. Wilt u nóg meer geld besparen op uw energierekening? In dat geval is het ook verstandig om energieleveranciers te vergelijken. Energie vergelijken resulteert al gauw in een flinke besparing. Bij grote gezinnen kan het voordeel oplopen tot wel 450 euro. Dat heeft ermee te maken dat u kunt profiteren van welkomstaanbiedingen en –cadeaus. Stap bij voorkeur ieder jaar over om maximaal te profiteren van deze aanbiedingen. Met behulp van onze online vergelijkingstool kunt u vrijblijvend energieleveranciers vergelijken. Wilt u energie vergelijken? Maak dan direct gebruik van de onderstaande vergelijkingtool!

Nog vragen over de slimme meter?

Heeft u nog enkele vragen over de slimme energiemeter? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen.

Vindt u dit ook een interessante pagina? Deel deze pagina dan op social media met vrienden en familie.