10 Tips om energie te besparen

10 Tips om energie te besparen

Wilt u ook graag minder geld betalen voor uw energierekening? Dan komen deze 10 tips om energie te besparen ongetwijfeld van pas. Jaarlijks verbruikt een gemiddeld huishouden circa 3.300 kilowattuur elektriciteit. Als we uitgaan van een prijs van € 0,20 per kWh resulteert dat in een jaarlijks energierekening van € 660. Door zuinig(er) om te gaan met energie, kunt u veel geld besparen. In dit artikel: 10 tips om energie te besparen.

1. Gebruik ledlampen

Het is raadzaam om gloeilampen te vervangen voor ledlampen. Verlichting is in veel huishoudens de grootste stroomverbruiker en om die reden is het belangrijk om energiezuinige ledlampen te hebben. Laat deze bovendien niet onnodig aanstaan, zodat u daarmee ook geld bespaart.

2. Vloerverwarmingspomp

De vloerverwarmingspomp zorgt ervoor dat warm water door het huis wordt gepompt. De meeste huishoudens met een vloerwarming maken vaak nog gebruik va een oude pomp met slechts een stand. Het gehele jaar staat deze op vol vermogen, ook als de verwarming niet aanstaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig modernere pompen met meerdere standen. U kunt daarmee tot wel 100 euro per jaar besparen.

wasmachine energie

3. Was op lage temperaturen

Als u wast op lagere temperaturen, kunt u ontzettend veel geld besparen. Wassen op 30 graden Celsius is namelijk de helft goedkoper dan wanneer u wast op 60 graden Celsius. De meeste stroom wordt namelijk verbruikt voor het verwarmen van water. Als u écht vuile was wilt schoonmaken, is het dan wel belangrijk dat u langer wast. Moderne wasmachines hebben daarom een eco-stand. De was zit dan vaak langer in de wasmachine, maar dat bespaart wel veel geld.

4. Gebruik geen wasdroger

Een wasdroger is vaak niet goed voor uw kleding. Uw kleding gaat meestal minder lang mee en bovendien verbruikt een wasdroger ook nog eens veel energie. Door een droogrek of waslijn aan te schaffen, kunt u dan ook veel geld besparen. Als u toch niet zonder een droger kan, omdat u bijvoorbeeld gewoonweg de ruimte niet heeft om het te laten drogen, kunt u het beste kiezen voor een droger met een A-label.

5. Ventilatiebox

Een oude wisselstroom ventilatiebox verbruikt ontzettend veel energie, terwijl er diverse duurzame alternatieven voor zijn. Zo kunt u tot wel 65 euro per jaar besparen door deze te vervangen door een moderne box op gelijkstroom.

koelkast geld besparen

6. Klimaatvriendelijke koelkast

Elektrische apparaten worden vaak pas vervangen op het moment dat deze defect zijn. Toch kan het verstandig zijn om een nieuwe koelkast te kopen, ook al is de oude nog niet defect. De nieuwere en modernere koelkasten verbruiken namelijk veel minder energie. Deze zijn bovendien ook klimaatvriendelijker.

7. Stekkers uit het stopcontact

Veel elektrische apparaten staan tegenwoordig op stand by. Dat betekent dat de toestellen dus alleen volledig uitgeschakeld kunnen worden op het moment dat u de stekker uit het apparaat haalt. Het gaat hier voornamelijk om computers, televisies en koffiezetapparaten. Deze apparaten blijven stroom verbruiken, ook als u deze niet gebruikt.

8. Tv-kastje

Er zijn verschillende televisies verkrijgbaar op de markt. Zo kunt u onder andere kiezen voor een ledtelevisie, een lcd-tv of een plasmatelevisie. Hoe groter het beeldscherm van uw tv is, hoe meer u kunt besparen op uw energielasten. Ook het tv-kastje kan bijdragen aan een lager stroomverbruik. Een settopbox met een harde schijf verbruikt namelijk twee keer zoveel stroom als eentje zonder. Zet deze dus bij voorkeur helemaal uit, indien u deze niet gebruikt.

9. Ontdooi uw vriezer regelmatig

Een vriezer werkt het beste, indien u deze met enige regelmaat ontdooit. Een klein ijslaagje kan er al voor zorgen dat u meer stroom verbruikt.

Wilt u iets uit uw vriezer ontdooien? Stop het dan in de koelkast. De koelkast neemt de kou op, waardoor het weer minder hard hoeft te werken.

10. Thermoskan

Met behulp van een thermoskan kunt u thee of koffie warmhouden. Dan hoeft u het apparaat niet steeds weer aan te zetten. Dat is voordeliger en daarmee bespaart u weer energie.

Extra tip: vergelijk energieleveranciers

Met behulp van de bovenstaande tips om energie te besparen bent u al goed op weg. Echter kunt u ook veel geld besparen door energieleveranciers te vergelijken. Als u al jarenlang bij dezelfde aanbieder zit, betaalt u waarschijnlijk veel te veel voor uw energierekening. Daarom kan het nooit kwaad om energieleveranciers vrijblijvend te vergelijken.

Plaats een reactie